Voor de ouders

Kindercoaching, informatie voor ouders
Je kinderen willen en kunnen veranderen, maar ze willen meestal niet veranderd worden. Vooral niet door jou als ouder. Helaas is dit in veel gevallen waar.

Jij als ouder wilt het beste voor je kind. Je hebt vaak ook een beeld van hoe dat er uit ziet, hoe je kind zich dan gedraagt en welke resultaten je kind dan haalt. Alleen… Je kind heeft een eigen mening en eigen ideeën. En die komen niet altijd overeen met die van jou.


Vertrouw het proces, vertrouw je kind
Ik merk die verschillen in mening en ideeën ook bij de kindercoaching.

Het initiatief voor coaching komt bij de ouders vandaan die een specifieke hulpvraag hebben voor hun kind. Een levensles waar je kind hulp bij mag gebruiken om deze te leren. Deze hulpvraag heeft een aanleiding. Je kind heeft vaak ook een hulpvraag. Deze is niet altijd dezelfde als die van jou als vader of als moeder. Hoe graag je dat ook zou willen.

In de kindercoaching of –training zie ik vaak dat dingen anders lopen dan de ouders van te voren hadden bedacht. Het kind heeft een totaal andere hulpvraag dan de ouder bijvoorbeeld. Maar gedurende het traject komen ook de overeenkomsten in de hulpvragen naar voren. Het levert veel voordelen op door allebei met een eigen hulpvraag te werken.

Daarom is het belangrijk om het proces te vertrouwen. Jouw kind heeft alles in zich om een fantastisch kind te zijn. Om zich te ontwikkelen tot een fijne, sociale, slimme en leuke volwassene. Soms staan wij als ouder/volwassene ongemerkt in de weg. Vandaar mijn vraag aan jou om op het proces te vertrouwen. Het gebeurt vaak dat daar dingen uit komen die je van te voren niet voorzien had, maar die je verwachtingen overtreffen. Juist omdat je het loslaat en het niet wilt sturen. Sturen gaat namelijk maar 1 richting op terwijl er zoveel meer mogelijk is dan dat!


De rol van de ouders
Het beste wat je kunt doen voor je kind is de ruimte geven voor de eigen ontwikkeling. En zelf het voorbeeld zijn van het gedrag dat je graag terugziet in je kind. Ghandi sprak zo mooi: be the change you want to see in the world. Dit geldt ook absoluut voor jou en je kind.

Omdat jij als ouder de belangrijkste rolmodel bent voor je kind, nemen we bij Talent voor Geluk de ouders mee in het traject dat we aangaan met je kind. Mijn belangrijkste doel is om de geleerde vaardigheden duurzaam te laten zijn. Ik wil dat jij en je kind er over 20 jaar nog baat bij hebben. Soms kunnen de trajecten daardoor intens zijn. Weet dat en houd alsjeblieft het eindresultaat voor ogen. Daar doen we het tenslotte voor.

Om het geleerde ook thuis en na het traject in te blijven zetten, zijn er in ieder traject aparte sessies voor de ouders. Hier leer je hoe je je kind stimuleert om op het goede pad te blijven volgen, hoe je het goede voorbeeld bent en hoe je je geluk duurzaam maakt. Deze sessies zijn al verwerkt in het tarief en daar krijg je dus geen aparte factuur voor.