Talent voor Geluk, kinderen, kindercoaching, zelfvertrouwen, faalangst, geluk, kind, geduld

Zelfverzekerd zijn: de bumper van jouw bestaan

Talent voor Geluk, kinderen, kindercoaching, zelfvertrouwen, faalangst, geluk, kind, geduld

Zelfverzekerd zijn is zo cruciaal en natuurlijk, waarom voelen we dat dan niet altijd?


Zelfverzekerd zijn, we weten allemaal wat het is. Want we hebben allemaal situaties meegemaakt waarin we dat niet waren. Terwijl we het zo nodig hadden. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan een vernietigend en verslagen gevoel geven wanneer het er niet is.

Uiteraard zijn er verschillende definities van zelfverzekerdheid. Maar voor mij gaat het er vooral om dat je goed met tegenslag (groot of klein) om kunt gaan.

Je wordt er niet volledig door uitgeschakeld om het zo maar eens te zeggen. En je hebt ook niet lang last van de tegenslag of creëert er een belemmerende overtuiging door.

Jezelf beter maken dan je gisteren was vergroot hoe zelfverzekerd jij je voelt.


Een aantal jaren geleden kreeg ik van mijn moeder een boek; ​Het Onverwoestbare Kind. Een fascinerend boek waarin volwassenen deelden met welke grote tegenslagen ze te maken hebben gehad in hun jeugd en hoe ze die tegenslagen overwonnen hebben. Want uiteindelijk is dat de grootste beloning in je leven; jezelf overwinnen. Je hoeft niet beter te zijn dan iemand anders. Je hoeft alleen maar beter te zijn dan de persoon die je gisteren was. Dat scheelt een heleboel he?

Volgens mij is het een Chinees spreekwoord dat zegt: ‘Val 9 keer en sta 10 keer op’. Dat is ene betekenis van zelfverzekerd zijn. Niemand ontkomt aan tegenslag, verdriet en nare ervaringen. Daar heb je geen zeggenschap over. Het overkomt je op enig moment. Maar waar je wel zeggenschap over hebt, is hoe je reageert op deze tegenslagen. En dat is iets wat je aan kunt leren.

Een goed gevulde emmer vol zelfvertrouwen.

Deze goed gevulde innerlijke emmer vol zelfvertrouwen is de bumper van jouw bestaan. Wanneer deze emmer
vol genoeg is, dan kan je tegen een stootje. Deze hoeveelheid zelfvertrouwen zorgt dat je snel weer opstaat wanneer je gevallen bent. En dat je niet uit het veld geslagen wordt door de nare gebeurtenissen in je leven.

Iedereen wordt geboren met een volle emmer zelfverzekerdheid. Maar gaandeweg worden we ouder.
In het begin ontdekken we de wereld en merken we dat de wereld om ons draait. Je wordt aangemoedigd in alles wat je doet, iedereen is lief voor je, je wordt op handen gedragen, iedereen lacht naar je en is gek op je. De wereld is een heerlijke plek om te zijn. Maar op een gegeven moment vindt er een omslag plaats. Het draait niet meer om jou. Jij bent ineens niet meer het middelpunt van het bestaan. Daar begint jouw emmer leeg te raken. Gelukkig niet direct, maar een lek is ontstaan.


Gelukkig hoef je je daar niet bij neer te leggen. Je zelfverzekerd voelen is net als al het andere wat je hebt geleerd. Je kunt het vergroten. Je kunt je bumper steviger maken.

Zelfvertrouwen, kind, Talent voor Geluk, Kinder Kracht Café, zelfverzekerd,

Je bumper steviger maken.

talent voor geluk, zelfvertrouwen, kind, zelfverzekerd, bumper


En dat is precies waarom ik Talent voor Geluk ben gestart. Ik wil dat kinderen een stevige bumper bouwen. Let op, geen muur. Want een muur houdt de pijn buiten, maar ook het plezier en de liefde. Dat vergeten we soms als volwassenen wanneer we onvoldoende bewust zijn. Maar een bumper is gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Een krasje meer of minder maakt niet uit. Want het is niet minder goed als deze bumper krasjes en deukjes heeft.

En dat is waardevol voor kinderen om te leren. Eerst met zijwieltjes (de coaching en trainingen van Talent voor Geluk kunnen deze zijwieltjes zijn), totdat ze het zelf kunnen.
Wanneer ze het eenmaal zelf kunnen, dan kunnen ze het ook een 2e en een 3e keer zelf. Iedere keer opnieuw vergroten ze hun bumper en wordt ze minder geraakt door de vervelende gebeurtenissen en tegenslagen in het leven.

Hoe eerder ze dit leren, hoe gelukkiger ze zullen zijn in hun leven. Waarom? Omdat het grootste gedeelte van hun leven uit positieve gedachten en acties bestaat. En de nare momenten? Die zijn er zeker, maar die duren nooit lang. Omdat ze goed in staat om hun innerlijke zelfvertrouwen emmer steeds opnieuw te vullen.


Dit zijn alvast 3 tips om je zelfverzekerder te voelen:


1. Verbeeld je dat je al zelfverzekerd bent. Doe je ogen dicht en beeld je een situatie in waarin je je heel graag zelfverzekerd wilt voelen. Speel de situatie als een film af in je hoofd. Voeg zoveel mogelijk emotie toe, want emotie zorgt ervoor dat je brein het opslaat. En je brein weet niet of iets echt gebeurd of wanneer je het je inbeeld.

Wanneer deze situatie echt is, dan voel je je veel beter, omdat je het al 'geoefend hebt'.

2. Programmeer jezelf voor zelfvertrouwen. Dat klinkt een beetje raar, maar je brein is verslaafd aan het beantwoorden van vragen. Al je gedachten zijn een antwoord op een vraag die jezelf stelt (of die aan je wordt gesteld). Wanneer jezelf dus afvraagt wie je bent en waarom je zo zelfverzekerd bent, zorg dan dat je fijne antwoorden hebt. 

Maak een lijst met al je talenten en positieve eigenschappen. En lees deze lijst iedere dag (het liefst 2x per dag). Op een gegeven moment ga je jezelf gedragen zoals je hebt omschreven in deze lijst.

3. Troost jezelf met de gedachte dat zelfvertrouwen vaak pas komt nadat je het nodig had. Dat klinkt een beetje flauw, maar wanneer je een nieuwe situatie meemaakt, heb je er een klein referentiekader voor. Je kunt dus niet echt putten uit je bron van ervaringen. Maar omdat in iedere situatie goud zit, kan je dat hier ook in vinden. Je wordt van iedere situatie dus slimmer, beter en zelfverzekerder!


Kinder Kracht Start, Talent voor Geluk, intake, coaching


Het lijkt me fijn om de zijwieltjes van je kind te zijn. Laten we kennis maken. De leukste manier om mij in actie te zien is tijdens het Kinder Kracht Café. 

Ontmoeten wij elkaar daar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *