Talent voor Geluk, kind, kindercoaching, Kinder Kracht Dag, onzekerheid, Talent voor Geluk, twijfel, angst, onbekende

Versla je onzekerheid!

Talent voor Geluk, kind, kindercoaching, Kinder Kracht Dag, onzekerheid, Talent voor Geluk, twijfel, angst, onbekende

Onzekerheid is aangeleerd. Dat is goed nieuws. Want dat betekent dat we het ook weer af kunnen leren!

Maar ja, iets afleren lijkt altijd zo ingewikkeld. Hoe kan dat? Iets afleren is net zo lastig als iets aanleren. Dat het lastiger lijkt, is alleen maar bedrog. Net zoals de terugweg vaak sneller lijkt te gaan dan de heenweg. Herken je dat? Terwijl je feitelijk wel weet dat het niet sneller is. Het is gewoon jouw perceptie van de werkelijkheid.


De 4 fasen van leren

En perceptie is alles in het leven. Of je onzekerheid of zelfvertrouwen ervaart en laat groeien heeft ook te maken met je perceptie.


Wanneer we iets leren, dan doorlopen we 4 stadia van leren. Dat geldt voor alles wat we leren en voor iedereen. De snelheid waarmee iedereen deze fasen doorloopt verschilt uiteraard.


1. Onbewust onbekwaam: Je weet niet dat je het nog niet weet of nog niet kunt.

2. Bewust onbekwaam: Je weet dat je het nog niet weet of nog niet kunt. Het verlangen om iets te leren zorgt ervoor dat je in deze fase terecht komt. Vanaf nu ga je dus oefenen en leren om dat wat je graag wilt kunnen ook daadwerkelijk te kunnen.

3. Bewust bekwaam: Je hebt veel geoefend en je merkt dat het steeds gemakkelijker gaat. Maar het gaat nog niet vanzelf. Je moet nog wel nadenken bij iedere stap die je doet.

4. Onbewust bekwaam: Je hebt zo vaak geoefend dat het vanzelf gaat. Denk maar aan het strikken van je veters. Als ik je vraag hoe je dat doet, dan heb je er waarschijnlijk geen antwoord op. Omdat je het gewoon doet. Net zoals zwemmen. En voor de volwassenen natuurlijk ook autorijden. Weet je nog hoe je net begon met het volgen van je rijlessen? Pfffff, wat een verschil met nu!

Afleren lukt niet op deze manier

Wanneer je iets afleert lijkt het alsof het heel vaak niet lukt. En het geheim van succesvol iets afleren is het om de tuin leiden van je hersenen. Want waar je aandacht aan geeft, dat wordt groter. En wat je in het licht zet is zichtbaar. Dus als je aandacht geeft aan wat je af wilt leren, dan geef je daar dus al je aandacht aan. Met als gevolg dat het niet verdwijnt.

Wat kan je dan beter doen? Stel je wilt stoppen met je onzekerheid. Dan is het dus handig om je te richten op je zelfvertrouwen. En met alles wat je leert gaat het in kleine stapjes. Anders beland je in een spagaat en als je daar niet voor getraind hebt, dan doet dat alleen maar pijn (gelukkig weet ik dat niet uit ervaring).

Talent voor Geluk, zelfvertrouwen, kind, stopteken, grens aangeven, perfectionisme

Sorry, geen sluiproutes. Je kunt dit bijvoorbeeld toevoegen aan je ochtendroutine. Sla bijvoorbeeld het journaal of de iPad een keertje over. En neem 5 minuten om je te richten op het versterken van je zelfvertrouwen. En dit kan je ook doen voordat je gaat slapen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het zal gaan. Want herhaling is nog altijd de moeder van alle vaardigheden.

En met dit soort vaardigheden zijn er geen sluiproutes. Je zult toch echt zelf het werk moeten doen. Dus stop met uitstellen en begin vandaag. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn!Heb je een specifieke vraag omtrent het zelfvertrouwen van je kind?
Boek dan vandaag een Ontdek-gesprek met mij.


In dit gesprek gaan we dieper in op jullie situatie en krijg je van mij een aantal tips die direct jullie situatie verbeteren.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *