Heb jij een zoon of dochter die na deze zomer naar de brugklas gaat? En hoe voelt dat? Zin in of toch wel erg spannend? Ieder kind gaat anders om met deze overstap. Weet jij nog hoe dat was voor jou? Ging je met plezier? Of met knikkende knieën? Ook al hebben ze dat om je heen misschien niet eens gemerkt.
Van klein naar groot
Ik weet het bij mij nog erg goed.
Ik ben opgegroeid in een klein stadje (ja, het is 1 van de Friese 11 steden, dus ik mag het geen dorp noemen) waar er toen 3000 mensen woonden. Het was best kneuterig, maar als kind enorm fijn om daar op te groeien. Ruimte en rust en vooral heel veel kinderen en veiligheid om op straat te spelen.
Op de basisschool zat ik dan ook met 8 kinderen in de klas. In groep 6 kwamen daar 2 nieuwe kinderen bij. En met deze 10 kinderen heb ik mijn basisschooltijd doorlopen.
Cito
En toen was het dus tijd voor de overstap. De eerste keer Cito toets. Goed geoefend, maar toch nog heel spannend. De uitslag vond ik zelf nogal teleurstellend. Ik had 334 punten en kreeg mavo/havo advies. Terwijl ik zo graag havo/vwo wilde gaan doen!
Een jongen uit mijn klas die had 336 punten en die mocht wel havo/vwo gaan doen. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe oneerlijk ik dat vond! Grappig details is dat hij de mavo heeft afgerond en ik de havo. Zo zie je maar weer, een Cito is een moment opname wat veel dingen niet kan meten/toetsen.
Spannende overgang
De overgang vond ik super spannend. Omdat we in zo’n klein klas zaten, was ik de enige die naar mavo/havo ging. Wat betekende dat ik alleen naar de brugklas ging met alleen maar met nieuwe klasgenoten. Bovendien zaten er 1200 leerlingen op die nieuwe school. Deze school was dus bijna net zo groot als mijn halve woonplaats!
Ik deed altijd wel stoer. Alsof het me niet raakte en dat ik het heel goed aankon. Maar ondertussen… Was ik eigenlijk hartstikke eenzaam en onzeker. Ik had geen idee hoe ik me staande kon houden in een nieuwe groep, tussen al die kinderen en leraren, de grote hoeveelheid mensen of ik de lat die ik voor mezelf gesteld had wel kon halen. Want de drive om de havo te doen zat er wel degelijk in!
De gemiste steun
En wat had ik het fijn gevonden als er iemand was die me had begeleid in die periode. Die me gerust had gesteld. Naar mijn onzekerheden en angsten had geluisterd, zodat die op een natuurlijke manier kleiner konden worden en uiteindelijk konden verdwijnen.
Nu ik ouder ben en heel bewust ervoor gekozen heb om in mijn werk kinderen in hun kracht te zetten, wist ik al snel dat ik juist voor deze groep kinderen iets wilde doen.
Ja, natuurlijk zijn er een heleboel praktische zaken die je makkelijk kunt voorbereiden met je kind. En gelukkig doen de meeste scholen daar zelf ook al aan. Of zijn er cursussen die je kind kan doen om dat te doen. Maar daarnaast is er ook een groot stuk sociale-emotionele voorbereiding waar niet altijd rekening mee gehouden wordt. Voor veel kinderen is de overgang naar de brugklas namelijk de eerste keer in hun leven waarop ze geconfronteerd worden met veel verschillende veranderingen tegelijkertijd. Ze worden ineens van de oudste op school de jongste, ze sluiten een periode af (rouwgevoelens), staan aan het begin van de pubertijd, hebben nieuwe leraren en vakken, veel meer huiswerk, moeten zich neerzetten in een nieuwe groep. Om nog maar niet te spreken over de emoties die ze ervaren tijdens deze veranderingen.
De oplossing
En dat is waarom ik de Kinder Kracht Dag heb bedacht. Omdat ik vind dat ieder kind een eerlijke en fijne start verdient in de brugklas. Juist bij deze overgang is het vaak nodig dat ze extra in hun kracht gezet worden. Want een kind dat in zijn kracht staat, is weerbaarder tegen pesten, onzekerheid, buitengesloten worden, leermoeilijkheden en ga zo maar door.
Dat verdient jouw kind toch ook? Op die manier bouwt je kind namelijk een sterk fundament op voor zijn middelbare schooltijd.
Tijdens deze dag gaan we in een groep van maximaal 50 kinderen allerlei oefeningen en spellen doen die ervoor zorgen dat ze in hun kracht gezet worden, dat ze hun grenzen & wensen beter aan kunnen geven, dat hun zelfvertrouwen groeit, dat ze uit hun schulp kruipen in nieuwe situaties, dat ze leren dat wat zij te zeggen hebben waardevol is, dat zij meer invloed uit kunnen oefenen dan dat ze denken en hoe ze dat kunnen doen.
Hier vind je meer informatie over de Kinder Kracht Dag. Of mocht je na het lezen van dit blog weten dat dit precies is wat jouw kind nodig heeft, meld hem/haar dan direct aan.
Of wil je even sparren of mij een vraag stellen? Bel of mail me dan! Daarvoor ben ik er. Om jou, je kinderen en je gezin verder te helpen bij jullie vraagstukken.