Heb jij jouw kameleon al gespot?

We kennen ‘m allemaal wel. De kameleon (en nee, ik bedoel niet de kinderboekenserie van Hielke en Sietse). Het dier wat zich aanpast aan zijn/haar omgeving om niet op te vallen. Op die manier beschermt dit dier zich tegen zijn natuurlijke vijanden. Het is zijn overlevingsmechanisme om onder de radar te blijven tegen potentieel gevaar. Want een vleesetende vijand zal hem niet herkennen als een lekker hapje wanneer hij eruit ziet als een tak.

 

Best slim toch? Helemaal geweldloos, maar wel super praktisch en effectief!

 

Misschien vraag jij je nu af wat dit te maken heeft met jouw zelfvertrouwen en jouw geluk. Of dat van je kind. Nou, een heleboel!

 

We hebben namelijk allemaal een interne kameleon. Of zelfs wel meerdere. Dit zijn onze gedachten en overtuigingen. En daar hebben we ontzettend veel van! Die gedachten en overtuigingen over onszelf. Helaas zijn we niet altijd in staat zijn om ze ook te zien als gedachte of overtuiging. En daarom noem ik ze onze kameleon.

 

Ze passen zich namelijk aan en blijven daardoor onzichtbaar. En daardoor herkennen we ze niet meer als gedachte of overtuiging. En dan lijkt het wel de waarheid.

  • Ja, maar dat kan ik echt niet!
  • Zij vinden mij niet aardig
  • Ik verdien dat niet
  • Ik ben niet goed genoeg om…
  • Ik ben dom/niet slim genoeg
  • Ik ben onhandig
  • … (vul jouw eigen gedachte/overtuiging over jezelf maar in)

 

Hoe vaak heb je dit wel niet gedacht over jezelf? En raad eens wat er dan gebeurt? Hoe vaker je dit in je hoofd herhaalt, hoe meer je het gaat geloven. En voilà! Daar is jouw kameleon geboren. Jouw gedachten en overtuigingen hebben de ‘kleur’ aangenomen van jouw waarheid over jezelf.

 

Misschien is het lastig om te geloven, maar onze kameleon heeft een goede intentie. Hij wil je namelijk beschermen tegen pijn, verdriet en falen. Er zit alleen een hele grote keerzijde aan. Want deze strikte bescherming kost ons ook veel plezier, leerervaringen, groeimogelijkheden, moed, tevredenheid en trots.

kameleon

Doordat deze kameleon zo onder de radar blijft, hebben we vaak niet in de gaten hoe het ons geluk en zelfvertrouwen steelt. Het is onze eigen interne Geluksdief. Juist door hem in het licht te zetten en zichtbaar te maken, kunnen we inzien hoe groot onze eigen kameleon is en wat voor impact hij heeft in ons leven. Hij kan zich dan niet meer aanpassen aan de omgeving en daardoor onzichtbaar blijven.

Want wat gebeurt er wanneer jij deze gedachten geloofd? Dan ga je daar naar handelen. Iemand die denkt dat hij iets niet kan, gaat die het dan doen? Echt doen? Vol overtuiging en wetenschap dat het gaat lukken? Nee, natuurlijk niet!

En iemand die denkt dat hij iets wel kan, gaat die het dan doen? Ja, want het is een makkie! En zelfs als het wat meer moeite kost, dan is dat prima. Want die persoon weet dat hij het uiteindelijk toch wel kan.

 

Uiteindelijk zal je hoe dan ook gelijk krijgen. De vraag is alleen. Waar wil jij gelijk over krijgen? Hetgeen jouw kameleon jou laat geloven? Of wat jij zelf het liefste wilt? Ik denk dat dit een makkelijke keuze is om te maken, toch?

 

Jouw kameleon ondermijnt namelijk jouw zelfvertrouwen en zorgt dat je faalangst groeit. En dat je onzeker wordt. Dat je je meer en meer terug gaat trekken onder je eigen masker. Dat je minder en minder jezelf durft te zijn. En uiteindelijk ook ongelukkiger wordt. Het wordt dan zo’n neerwaartse spiraal. En laat dat nou de richting zijn waar we niet naar toe willen!

 

Pas wanneer we onze kameleon leren herkennen, kunnen we er mee aan de slag. Hij zal waarschijnlijk nooit helemaal weg gaan. Maar we kunnen wel leren hoe we in plaats van onze kameleon mooie gedachten en overtuigingen over onszelf kunnen maken.

 

Op die manier kan jij van een neerwaartse een opwaartse spiraal maken. En zorgen dat jouw Geluk en zelfvertrouwen groeien.

 

Blijft het een spel wat je de rest van je leven mag spelen? Absoluut! En jij kan dat spel zo leuk maken als je zelf wilt.

 

Wil jij ook leren hoe jij jouw kameleon herkent? En hoe je jouw kameleon kunt vervangen door goede gedachten en gewoonten die jou helpen om gelukkig te zijn? En hoe je daardoor jouw geluk en zelfvertrouwen groter maakt?

 

Neem je kind dan mee naar het Kinder Kracht Cafe. Kinderen gaan in deze workshop schatgraven naar hun eigen talenten om zo hun kameleon te lijf te gaan.

Als ouder ben je meer dan welkom tijdens een huiskamergesprek. Tijdens dit gesprek ga je dit onderwerp met andere ouders onderzoeken. Ik, Guerlain, begeleid als gecertificeerd kindercoach dit gesprek. Je gaat zeker weten met nieuwe inzichten, mooie herinneringen en praktisch toepasbare tips naar huis!

1 gedachte over “Heb jij jouw kameleon al gespot?”

  1. Wederom een mooie beeldspraak die voor veel mensen (en kinderen) verduidelijking zou kunnen geven. (H)erkenning is het begin van alle ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *