We ervaren allemaal onzekerheid op onze eigen manier. De een weet het alleen wat beter te verbergen dan de ander zeg ik altijd.
Maar wat maakt nou dat we ons onzeker voelen? Vaak komt het doordat we iets nog niet kunnen, maar wel graag willen kunnen. Dat geeft een gevoel van onbekwaamheid/onvermogen ander woord. Of wanneer we merken wanneer een ander iets beter kan dan jij, dan komt datzelfde gevoel weer boven.
Te streng zijn vergroot onzekerheid.
Helaas zijn we erg streng voor onszelf in dat opzicht. Wanneer we onszelf vergelijken met een ander, verliezen we de vergelijking vaak. We leggen onze eigen tekortkomingen onder een vergrootglas en de talenten van de ander onder hetzelfde vergrootglas. Het is bijna nooit een eerlijke vergelijking. Los daarvan, ben je wel te vergelijken met een ander? Iedereen heeft een unieke set van talenten. En niemand heeft dezelfde set talenten. Vergelijken wordt daarmee wel erg zinloos.
En misschien weet je dat ergens ook wel, maar dat weten alleen zorgt niet dat je ermee stopt. Daar is wel iets anders voor nodig. Maar wanneer je je bewust zou zijn wat de prijs van onzekerheid, dan zou je waarschijnlijk veel meer haast maken om er vanaf te komen.
Dit is wat je betaald voor onzekerheid
Onzekerheid zorgt er namelijk voor dat:
Jij niet zegt wat je oprecht wilt zeggen omdat je bang bent om uit gelachen te worden. En dat anderen je niet meer aardig zullen vinden. En daarom niet meer met je om willen gaan. Dit is een natuurlijke angst. Wij zijn als mensen erg geëvolueerd, maar onze oudste hersenen zijn daar niet in mee gegaan. En deze angst komt daar uit voort. Want in de prehistorie ging je gewoon dood als je verstoten werd uit de groep. Maar nu heeft deze angst niet meer zo’n functie. Want stel je voor dat er een aantal mensen zijn die niet meer met je om willen gaan. Hoe erg is dat? Ja, natuurlijk kan je je dan erg gekwetst voelen. Maar weet ook dat er altijd mensen zijn die wel van je houden en wel graag met je om willen gaan.
Jij soms teveel concessies doet. Vraag me niet waarom, maar we zijn vaak trouwer naar iemand anders dan naar onszelf. We doen daardoor wel eens dingen die we niet willen doen als we heel eerlijk naar onszelf zijn. Maar wanneer je genoeg zelfvertrouwen hebt, dan accepteer je bepaalde dingen niet van jezelf en ook niet van de ander. Je bewaakt je grens beter en geeft die ook beter aan.
Jij jezelf zo veilig mogelijk houdt en daardoor geen nieuwe dingen probeert. Je houdt het liever bij het veilige en het bekende. Omdat iemand vroeger bijvoorbeeld tegen je gezegd hebt dat je het niet kunt. Je bent dat gaan geloven, je probeert het niet en zie je wel; je kunt het niet! Het is gewoon de mening van de andere persoon geweest. Iemand heeft iets op jou gereflecteerd wat helemaal niets met jou te maken had! Zo zonde dat je dat bent gaan geloven, want nu is het ook jouw waarheid geworden.
Jij spijt hebt of krijgt. Omdat je kansen niet hebt genomen of omdat je niet de moed had om datgene te doen wat je werkelijke wilde doen. Het stemmetje in je hoofd heeft het je afgeraden en jij hebt er naar geluisterd. Terwijl je maanden of misschien wel jaren later jezelf afvraagt waarom je de sprong niet hebt gewaagd. En dan kan je niet meer terug. Die kans is voorbij…
Jij je schaamt. En schaamte is een hele slopende emotie heb ik gemerkt. Want schaamte zorgt ervoor dat je je mond houdt, dat je je eenzaam voelt (je denkt dat je de enige bent) en dat je geen hulp zoekt. Van schaamte heeft nog nooit iemand zich beter gevoeld. Het lucht niet eens op (zoals boosheid dat soms wel kan doen).
Maar hoe kom je nou van je onzekerheid af?
Daar zijn verschillende eigenschappen, oefeningen en tips voor.
Te beginnen met deze tips:
Heb geduld! Jouw hersenen dienen jou, maar zijn nogal gewoontetrouw. Het duurt dus best een tijdje voordat het nieuwe gedrag een nieuwe gewoonte is geworden en het vanzelf gaat. Hoe geduldiger je bent voor jezelf, hoe eerder je zult zien dat je onzekerheid minder wordt. Ik kan het weten, want mijn reis naar meer zelfvertrouwen was indrukwekkend en ik geniet nog steeds van deze reis.
Ga nieuwe overtuigingen aanleren. Ik geloof er niet in dat je oude overtuigingen die zorgen voor onzekerheid af kunt leren. In plaats daarvan is het vereist om nieuwe, versterkende en opbouwende overtuigingen aan te leren. Op die manier verdwijnen vanzelf de niet-helpende overtuigingen. Maar hier is ook tip nummer 1 onmisbaar bij.
Zeer veel oefenen en terugblikken. In welke situaties had je veel zelfvertrouwen? Wat deed je toen? Wat zei je toen? In welke situaties had je weinig zelfvertrouwen? Wat deed je toen? Of wat deed je toen niet wat je wel had willen doen? En wat zei je toen? Of wat zei je niet wat je wel had willen zeggen? Door zo zuiver, mild en liefdevol mogelijk naar je eigen handelen te kijken leer je jezelf in dit gebied beter kennen en leer je ook wat je nog mag leren zodat je zelfvertrouwen omhoog schiet.
Complimenteer jezelf. Door te zien waar het goed in bent en dat ook naar jezelf uit te spreken, groeit je zelfvertrouwen. Streng ben je al genoeg naar jezelf. Maak kennis met deze nieuwe kant in jezelf.
Vind een maatje met wie jij 100% eerlijk bent. Maar die ook 100% eerlijk tegen jou is. Samen kunnen jullie ontdekken wat je nog mag leren en waar je nog mag groeien als het gaat om het vergroten van je zelfvertrouwen. Zorg dat je maatje je eerlijke feedback geeft, zodat jij weer brandstof hebt om verder te groeien in je zelfvertrouwen. Soms is de feedback niet leuk of misschien zelfs wel pijnlijk. Onthoud dan: dat gaat ook voorbij. Haal de waarde en de les eruit en focus je op wat het je op gaat leveren; zelfvertrouwen!
Ik ben benieuwd hoe jij hier mee omgaat en welke lessen jij hebt geleerd.
Je bent meer dan welkom tijdens het huiskamergesprek. Een avond zonder agenda, maar waar er naar je geluisterd wordt zonder oordeel.
Je gaat sowieso naar huis met inspiratie, nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden voor actie.