faalangst. Talent voor Geluk, kindercoaching, onzekerheid, kind, zelfvertrouwen

De Geluksdief

Heb jij ook wel eens last (gehad) van een Geluksdief?

Een Geluksdief is iemand die jouw geluk, jouw zelfvertrouwen en jouw eigenwaarde steelt. Maar alleen als jij dat toelaat. Soms doen ze dat niet eens bewust, maar willen ze je een goed bedoelt advies geven of zijn ze begaan met jou. Onlangs ontdekte ik per ongeluk het bestaan van de Geluksdief. Misschien herken jij het ook wel bij jezelf nadat je dit blog hebt gelezen.

Ik deed met aan een enorm leuk initiatief bij mij in Utrecht. Dit jaar voor de 3e keer. Het initiatief heeft echt mijn hart. Alleen, iets kon ik niet goed rijmen. Iets wat je heel leuk vindt, daar ga je toch van vliegen en voor rennen? En bij bleef het ergens hangen. Ik kwam niet in beweging en ik voelde me niet vrij. En toen kwam de twijfel om de hoek kijken. Wat maakte dat ik er niet vol voor ging? Ik vond het toch zo leuk?


Je omgeving

Een van de dingen die je nodig hebt om je goed te voelen is een fijne, positieve en ondersteunende omgeving. Wanneer jij een omgeving hebt die negatief is, niet in je geloofd en je niet steunt in wat je graag wilt, dan is het een stuk lastiger om datgene wat je graag wilt te realiseren.

En dat was precies wat er voor mij niet werkte binnen dit initiatief. Ik voelde me niet gedragen, voelde me er niet geaccepteerd en had het gevoel dat ik niet voor vol aan werd gezien. Dat is geen omgeving waarin ik floreer. En dat is ook niet wie ik wil zijn voor de mensen in mijn omgeving of de omgeving waar ik mezelf in wil bevinden.


Doorgaan… Tegen beter weten in?

Na veel gesprekken met de mensen om me heen heb ik besloten om uit dit initiatief te stappen. En dat heeft me enorm goed gedaan. Wat een grote bonk energie kwam er vrij in mij!

Een paar dagen nadat ik gestopt was, kwam iemand van het team wat spullen bij me ophalen. We raakten in gesprek en op een gegeven moment vroeg zij aan mij hoe het kwam dat ik al zo lang in een burn out zat. Ja, ik heb een burn out gehad. Eind 2015 kwam ik hiermee thuis te zitten. Zij dacht dat ik al 3 jaar thuis zat met deze burn out. Dat is iets wat ze nooit bij mij gecheckt heeft, maar een aanname die ze deed. Vervolgens begon ze mij tips en adviezen te geven wat ik anders kon doen en wat ik aan kon pakken in mijn leven en hoe ik beter voor mezelf kon zorgen.

Omdat ik vrij open ben en mensen me altijd feedback mogen geven, luisterde ik naar haar. Later, toen ze weg was realiseerde ik me dat de adviezen die ze me gaf niet voor mij bestemd zijn. Ze waren gebaseerd op een onjuiste vooronderstelling. Ik kon het daarmee van me af laten glijden en het bij haar laten. Bijna was zij een Geluksdief geweest voor mij in deze situatie.


Binnen of buiten?

Benjam Franklin zei ooit eens: een klein lek kan een groots schip laten zinken.
Mensen zeggen van alles; tegen je en over je. Het heeft pas impact op jouw leven als je het toelaat. Als jij gelooft wat ze zeggen.


Wie of wat is jouw Geluksdief?

Wanneer heb jij voor het laatst last gehad van een Geluksdief? Ik hoor het graag. En als je wilt leren wat je kunt doen om je niet te laten bestelen door een Geluksdief, stuur me dan een berichtje op: ikheb@talentvoorgeluk.nl

Ik bied je graag een gesprek van 15-20 minuten aan in mijn praktijk. Dan kan ik je alvast een tip geven hoe je hiermee om kunt gaan.

 

1 gedachte over “De Geluksdief”

  1. Mooi! Ik denk dat iedereen wel met een of meer geluksdieven in zijn leven te maken krijgt. Jij geeft woorden aan wat niet voor iedereen duidelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *